Translate

lauantai 28. helmikuuta 2015

Hyvin yksinkertaisia päivällisiä, simple dinners.


Kyllähän minäkin luen ruokareseptejä. Posti tuo parinkin kauppaketjun lehtisiä, sanomalehdissäkin on ruokasivuja.
Reseptin silmäily loppuu kuitenkin jo toiselle tai kolmannelle riville. Kovin kummallisia aineita luettelevat. Tahnoja, rouheita, pyreitä, sirotteita. Hyppysellinen tätä ja tuota; kummankin nimeä pitää silmälasien kanssa tavata, ihan vierailla kielillä pelaavat. Mitä ja millaista mahtaa olla? Joskus tuntuu että pitäisi vähintäänkin pääkaupunkiin matkustaa, että kaikki lisukkeet löytäisi.

Toinen asia on sitten vaikka oululaismarketista etsiä ja löytää joku tietty aine. Tavaraa riittää; lieneekö joka sortille ostajia?

Meillä ruokapolitiikka on muotoutunut varsin yksinkertaiseksi. Koetetaan säilyttää raaka-aineiden oma maku, ei turmella niitä turhilla mausteilla. Eikä "laitella" ruokia liikaa; kypsennetään vain.

Joskus ravintolapöydässä saa ihmetellä, mitä ja mistä valmistettua tämä onkaan. Varsinkin, jos on hämyisää, kaikki näyttää samalta mössöltä.






Tässä on eräs päivällisruoka, jota meillä varsinkin talvella valmistetaan.
Kuoritaan ja pilkotaan juureksia. Tässä lanttua, palsternakkaa, selleriä, retikkaa, porkkanaa. Vähän öljyä, valkopippuria ja suolaa, sekoitetaan.






Vuokaan ja uuniin pariksi tunniksi. Folio päälle loppuvaiheessa, ettei ruskistu liikaa.





Ja valmista, aromit tallella. Jokaisen juureksen maun voi erikseen tunnistaa. Valkopippuri antaa hiukan tujua.

Ja lisää juureksia.





Punajuuripaistoksen ainekset. Haudutetaan ohrasuurimoita, liemikuutio, vettä, maitoa, suolaa.
Kuoritaan ja raastetaan raakoja punajuuria ja porkkanoita sekä palanen juustoa. Kumotaan kattilasta kippoon ja sekoitetaan.





Vuokaan ja voinokareita päälle. Uuniin. Pari tuntia ainakin saa olla, kansi päälle kun siltä näyttää.






Ihanaa, ihanaa!

Usein ostetaan marketista puolen kilon kalakukko, folioon kääritty. Kahdelle henkilölle sopiva päivällisruoka. Kuumennetaan uunissa, tai mökkireissuilla saunan kiukaalla. (Kun mökille lähtiessä mietitään, mitä kylmälaukkuun pakataan, toistellaan mantraa; voi, kukko ja piimä!)






Tähän päivälliseen kuuluvat kolme ruoka-ainetta; voi, kukko ja piimä. Litra piimää.


Kyllä meillä perunaakin silloin tällöin syödään. En kuitenkaan keittele pottuja vedessä.





Uuniperunoita suolapedillä, vähän juustoraastetta päällä. Bataattipaistos; halkaistaan mukula, öljyä pinnalle sekä vähän pippuria ja suolaa. Vihannespaistos, kuullotettuja porkkanoita, sipulia, valkosipulia, munamaitoa.
Koko systeemi kypsyy taas uunissa.

Huomataan, että tämän talon ruuanlaittaja ei juuri seiso hellan edessä keitoksia hämmentelemässä. Uuni on hyvä keksintö.

Niin. Aivan oikein havaittu; ei valmistettu liharuokia. Lihan syönti jäi jo kymmeniä vuosia sitten. Ei maistunut.
Ei meillä ole tarvetta nipottaa minkään dietin kanssa. Kyläillessä syödään tyytyväisinä mitä tarjotaan ja vieraille laitellaan "tavallisia" ruokia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti